vineri , iunie 21 2024
Breaking News

Decantoare Vin

In ce scopuri se folosesc decantoare vin?

Multi iubitori de vin au auzit de decantoare vin, dar nu sunt siguri ca stiu ce sunt acestea. Unii le confunda cu carafele, in timp ce altii cred despre decantoare ca sunt folosite doar de catre cei mai renumiti somalieri.

Decantoarele insa sunt instrumente pentru servirea vinului, care v-ar putea duce degustarea si bautura de vin la un nivel superior. Sa vedem de ansamblu ce este un decantor de vin si procedura numita decantare.

Decantoare vin: Ce sunt aceste accesorii?

Decantoarele de vin sunt accesorii care au scopul e a depozita si de a servi vinul, si de a-i lasa sa respire. O suprafata adecvata expusa la aer este cruciala pentru procesul de oxigenare.

Sedimentele si pluta maruntita se gasesc adesea in vinurile rosii. Turnarea intr-un decantor poate ajuta la filtrarea si indepartarea oricarui reziduu nedorit. In plus, utilizarea decantorului va elimina gustul amar si aroma asociate vinurilor invechite.

In mod traditional, decantoarele de vin au un fund plat si un vas lat (pana la 30 cm). In general, gatul se ingusteaza spre interior pana la o inaltime de aproximativ 30 cm. Volumul lor este de obicei echivalent cu o sticla standard de vin (0.75 litri). Exista insa si decantoare de 1 litru sau 1.5 litri, dar nu sunt la fel de des intalnite precum cele de 0.75 litri.

Scopul utilizarii unui decantor de vin

Utilizarea acestor decantoare vin, are cu siguranta un scop. Primul motiv pentru a decanta vinul este aerisirea lui. Desi nu orice vin are nevoie de decantare, unele vinuri tinere pot necesita acest proces.

Decantoare VinScopul decantarii este de a oferi vinului o sansa de a respira. Se introduce oxigen in acesta fie prin transferul vinului in decantor, fie intr-un pahar si se lasa pe blat cateva ore. Turnarea incet a vinului intr-un decantor ii permite sa absoarba oxigenul, deschizand aromele acestuia.

In plus, decantarea separa vinul de sediment, care nu numai ca nu ar arata frumos in paharul dumneavoastra, dar ar face si gustul vinului mai astringent. Decantarea cu atentie a vinului asigura ca sedimentul ramane in sticla si obtineti un vin excelent limpede in decantor si ulterior in pahar.

Cand este recomandata utilizarea decantorului?

Acum ca am stabilit scopul decantarii, cand si pentru cat timp ar trebui sa o faceti? Cand serviti vinul, il decantati cu ajutorul acestor decantoare vin. Desi exista o dezbatere despre cat timp va dura acest lucru, nu exista un raspuns absolut la aceasta intrebare.

Decantarea vinului pentru o perioada lunga de timp poate provoca oxidarea si disiparea aromelor. In plus, vinul evapora mai mult oxigen atunci cand este invartit din pahar, asa ca pastrarea lui prea mult timp intr-un decantor va face pur si simplu vinul sa se estompeze.

In plus, ar trebui sa ne amintim ca nu toate vinurile sunt create egale. Vinurile mai puternice si tinere pot avea nevoie de mai mult timp pentru a fi decantate, cu aproximativ o ora inainte de servire.

Motivul este ca vinurile tinere au mai putina complexitate, deoarece nu au imbatranit atat de mult, asa ca necesita mai mult timp pentru a respira.

Intre timp, unii experti in vin sugereaza decantarea vinurilor mai vechi de zece ani, timp de cel mult 25 de minute inainte de consum. Deoarece au imbatranit deja de mult timp si se pune accentul pe separarea sedimentelor, au nevoie de mai putin timp pentru decantare.

Expertii recomanda ca dupa decantare, vinul sa fie readus in sticla si aerul eliminat cu o pompa de vid pentru sticla de vin pentru a putea fi pastrat cateva zile.

Alegerea decantorului potrivit

Cand doriti sa faceti o achizitie, trebuie sa stiti cele mai importante criterii de alegere pentru decantoare vin. Exista cativa factori foarte importanti de care neaparat trebuie sa tineti cont. Forma decantorului este unul dintre acesti factori.

Forma acestui accesoriu pentru vin influenteaza modul in care aerul patrunde in vin. De asemenea, influenteaza si modul in care vinul se scurge in pahare.

Calitatea materialelor din care este fabricat decantorul, capacitatea acestuia dar si pretul sunt factori care conteaza in alegerea acestui accesoriu pentru vin. Tinand cont de fiecare dintre ei, cu siguranta veti face o alegere inspirata.

Verifica si

Pantofi Casual Dama Piele

Pantofi Casual Dama Piele

Ce avantaje si dezavantaje poate avea o pereche de pantofi casual dama piele? Doamnele si …

Close